Opel Astra 1.6

Opel Astra 1.6 16v Godina proizvodnje:2000
Mjenjač:ručni - 5 stupnjeva
Vrsta motora:benzinski
Snaga motora:110 KS
Kilometraža:210000
Gume:195/55/15R

Potrošnja

  grad: 9 / otvoreno: 5,5 / kombinirano: 7,5

Ocjene za Opel Astra 1.6

Motor / mjenjač: 
Performanse: 
Troškovi održavanja: 
Udobnost: 
Komfor: 
Potrošnja: 
Design interijer: 
Design eksterijer: 
Uloženo / dobiveno: 

Troškovi održavanja

  S obzirom da se radi o njemačkom proizvođaču troškovi održavanja su relativno jeftini, nijansu jeftiniji nego za Golf 4 na primjer.

Motor i mjenjač

  Benzinski 1,6 16v motor sa 110 konja, pruza solidne performanse na otvorenom putu. I poslije 200000 predjenih kilometara razvija brzinu od 200+km/h. Pri preticanju pouzdan i veoma startan u odgovarajucoj brzini i odgovarajucim obrtajima, s obzirom da potegne sve do 7000 obrtaja. 16 ventila znače veoma mnogo za ovaj motor , u poredjenju sa obicnimm 1,6 benzincem.

Ovjes opis

  Ova astra ima klasičan ovjes sa dvostrukim poprečnim ramenima naprijed, te standardnom polukrutom osovinom nazad. Tu je Opel fantastično odradio posao.Auto na cesti lezi vrlo sigurno i udobno, ali prva vodilja za ovjes je prije svega izdržljivost.
  S obzirom da je ovjes razvijan od onog na golfu 4, nešto je cvrsci i bolji nego golfov. Zbog jedostavnosti izrade, svi eventualni kvarovi su veoma lagani za ukloniti, i ne koštaju previše.

Dizajn, ergonomija, unutrašnjost, kvaliteta izrade

  Karoserija ima izuzetnu čvrstoću za ovu klasu automobile i te godine kad je proizvedena. U potpunosti je konzervirana i galvanizovana. Garancija na hrđu je iznosi 10 godina, te to najbolje pokazuje povjerenje koje je Opel imao u ovaj model. Do sada na ovom konkretnom modelu jedino što je hrđa uhvatila su bila slova A i S , na zadnjoj strani gdje pise ASTRA, ali se to ocisti za sekundu. Osnovni model teži nešto više od 1100 kg, dok ovaj konkretni teži nešto preko 1200, pri čemu je kvaliteta i čvrstoća karoserije u velikoj mjeri zaslužna za to.

Pozitivno

  Veoma kvalitetna izrada, čvrstoća karoserije, jednostavnost, odličan motor koji je apsolutna preporuka stručnjaka kada je u pitanju benzinac u ovom modelu, jeftino održavanje, dobra cijena. Oprema Elegance, kao najskuplja za ovaj model, ima sve potrebno za udobnu vožnju na duge relacije.Kontrole na volanu olakšavaju upotrebu svih funkcija u automobilu.

Negativno

  Stabilizatori prednjeg kraja se znaju javiti laganjim kuckanjem ili škripom, što ne ugrožava vožnju ali može nervirati. Popravka košta oko 50-km, a javlja se obično poslije pređenih 100-150 000. Održavanje motora 1.6 16v(kao i 1.7 DTI) je nešto skuplje, pogotovo remenje, koje se mora mijenjati svakih 60.000(ako je u pitanju originalni servis, za ostale 50 000)

Popularno

Cijene goriva INA (18.06.2013)
Eurosuper BS 95
Eurosuper BS 95 Class
Eurosuper BS 98
Eurodizel BS
Eurodizel BS Class
Autoplin (UNP)
Autoplin - autocesta
 
Marka automobila
Mjenjač
Tip motora

Ukupno recenzija: 27